Feléledt a Hubble!


 

Jó egy hónapja, június 13-án állt le az űrteleszkóp hasznosteher-számítógépe, és az azóta tartó vizsgálatok, próbálkozások végre eredményt hoztak: sikerült a tartalék hardverre átállítani az eszközt.

Számos adatgyűjtés és újraindítási próbálkozás után arra jutottak, hogy jobb, ha a teljes SIC & DH, vagyis a tudományos műszer irányító és adatkezelő egység tartalékra áll át, az átállás során elérhetővé tették a tartalék PCU-t (Power Contol Unit, az áramellátást irányító egység), a tartalék irányító egység / tudományos adat formatáló egységet (CU/ SDF) is. Emellett az űrteleszkóp néhány másik hardverjét is átállították azok tartalék interfészére, a teljes átkapcsolás érdekében. Amint e lépéseket elvégezték, s bekapcsolták a tartalék hasznosteher-számítógépet, már csak fel kellett tölteni rá a repülési szoftvert és ezzel visszaállhatott az űrteleszkóp a normál üzemmódjába.

A Hubble irányítócsapata jelenleg megfigyelés alatt tartja az eszközt, hogy valóban minden rendben működik-e a sikeres átállást követően. Egyúttal nekikezdtek a tudományos műszerek visszakapcsolásának is, amelyek a hasznosteher-számítógép leállásakor biztonsági üzemmódra álltak át; ez a procedúra több mint egy napot vesz igénybe, és biztosítja azt is, hogy a műszerek megfelelő, stabil hőmérsékletűek. Eztán egy kis kalibrációt követően nyeri majd teljes tudományos üzemmódját vissza a Hubble.

Feltehetően a hétvégén teljesen működőképessé válik ismét az űrteleszkóp, és folytatódhatnak a tudományos megfigyelések is!


Megjegyzések

Megjegyzés küldése