Ismét bajban a Hubble

 


Múlt vasárnap, június 13-án ezelőtt leállt a Hubble Űrteleszkóp hasznos teher irányító számítógépe, ennek köszönhetően az eszköz üzemelését is felfüggesztették az irányítók. A tudományos berendezések és maga az űrteleszkóp kiváló állapotban van.
Június 13-án állt le a számítógép, és bár 14-én megpróbálták újraindítani, ez nem járt sikerrel. Az előzetes tesztek alapján úgy tűnt, az öreg eszköz leromlóban lévő memóriaegységében lehet a hiba, ám, amikor át akartak váltani a tartalék memóriára, akkor sem oldódott meg a probléma, a rendszer nem állt át. Szerdán és csütörtökön újabb kísérletet tettek mindkét memóriaegységgel, s további diagnosztikai információkat is szerettek volna kinyerni, ám továbbra se kísérte siker a próbálkozást.

A hasznos teher számítógép a NASA 1980-as években használt szabvány eszköze (NSSC-1), amelynek feladatai közé tartozik a a tudományos eszközök ellenőrzése, koordinálása, állapotuk és biztonságuk monitorozása. A gép folyamatosan küld a Hubble fő számítógépének egy "keepalive" jelet, azonban vasárnap ez a jel megszűnt, ezért állította le a fő számítógép a tudományos műszereket és küldött hibaüzenetet a földi irányításnak.
Az eszköz egyébként teljesen redundáns, elvileg bármikor át lehetne kapcsolni a tartalékra, s mindkét eszköz hozzáfér és használhatja a Hubble négy független memóriamodulját.

A múlt vasárnapi hiba beálltakor a Hubble fő számítógépe minden egyéb egységet biztonsági üzemmódba kapcsolt. Egyelőre nincs arra vonatkozó információ, hogy mikorra és miként sikerülhet majd megjavítani a Hubble számítógépét. Az eszközt 2009-ben, a Hubble utolsó javítása során kicserélték, mégpedig a teljes Tudományos Műszer Irányító és Adatkezelő egységgel együtt, amelynek része a hasznos teher számítógép is.

Legutóbb tavaly márciusban voltak gondok a Hubble-lel, ám az akkori szoftverprobléma néhány nap alatt helyreállt, és az űrtávcső működése visszaállt a rendes kerékvágásba.

Megjegyzések