Hím tollakat ölt egy kolibri tojója a zaklatás ellen

 

Örvös jakobinuskolibri hím és hagyományos tollruhás tojó

Egy bájos latin-amerikai madár, az örvös jakobinuskolibri (Florisuga mellivora) hímjei élénk metálkék, metálzöld és fehér mintázatukkal iskolapéldái a hím madarakra jellemző díszes külsőnek. A faj tojói alapesetben fakóbb, zöldes-drappos-fehéres tollruhában járnak, ám nem egységes a színviláguk, számos változatuk létezik, e változatok sokfélesége eleinte zavarokat is okozott a madárfaj azonosításában.

A legtöbb tojóra jellemző a fentebb említett színösszeállítás, azonban az arányok ezek közt változóak, némelyik egészen meleg mohazöld, míg mások fémes smaragdzöldet viselnek, sőt, ezen a változatosságon túl egy részük a hímekével egyező élénk színeket visel. Ez utóbbiakról gyakran csak a tojásrakás és költés idején derül ki, hogy tojók! Már egy 1950-ben készült, e madárfajt is bemutató tanulmányban a színváltozatok felsorolása mellett külön hangsúlyozták a hímnek látszó tojók esetében, hogy a színezetük ellenére tojók.

A madárfaj hím, tojó és juvenilis egyedeinek színváltozatai, szinte végtelen variációk lehetségesek, azon túl, hogy a hímek mindig a bal felső sarokban látható színűek. A csőr oldalánál lévő fahéjszínű sáv a fiatalokra jellemző.


Alapesetben a hímek feltűnő színvilága a szexuális kiválasztódás eredménye, a más evolúciós elvek által szabályozott tojóké a visszafogottabb, környezetbe beolvadni képes árnyalatokkal az utódnevelést szolgálja. Köztes állapotnak mondható a fiatal madarak esete, amelyek a felnőttkori színeiket még nem szerezték meg, ám addig a hímekhez hasonló színekkel rendelkeznek, ez segíti őket abban, hogy úgy repüljenek keresztül mások territóriumán, hogy közben ne támadjanak rájuk. Mi célt szolgálhat vajon a hímek ruhájába öltöző tojó külleme?

Juvenilis örvös jakobinuskolibri


A tojók 20%-a hím tollazatot visel, s egy újonnan közzé tett kutatásban arra jutottak a Cornell Egyetem ornitológusai és egy, a Columbia Egyetemen dolgozó kollégájuk, hogy a hím tollazatát viselő tojókat kevesebb zaklatás éri fajtársaiktól és más madaraktól is. A kutatók a panamai Gamboa környezetében számos kolibrietetőt helyeztek ki és figyelték, majd megvizsgálták a látogatókat. A fiatal tojók mindegyike a hímekhez valamilyen fokon hasonló tollat hordott, ám a vedlésüket követően, az ivarérettség elérésére 20%-ra csökkent az arányuk.


A kutatók arra is kíváncsiak lettek, hogy miként reagálnak a különféle színezetű fajtársakra a kolibrik, ezért a madarak színváltozatainak megfelelőre festett kerámia műkolibriket helyeztek ki, ám ez nem érdekelte a madarakat. Eztán kitömött múzeumi példányokkal folytatták: normál színű hímet, tojót, és hímmel azonos színű tojót helyeztek ki. Ebből kiderült, hogy mind a hímek szexuális közeledése, mind a madarak territoriális viselkedése során zaklatott tojók a hagyományos, zöld színvilágúak közül kerültek ki legnagyobb részben. Ez megerősítette azt a vadonban végzett felmérésekből kapott adatot, hogy mintegy tízszer többet zaklatják a zöld színezetű tojókat, mint a hímekre hasonlítókat.

Vajon apuka ment gyesre? Nem! A fészken egy hím ruhás tojó kotlik a tojásain.


9 havi megfigyelés, 88 ezer etetőlátogatás ( a madarakra applikált mini rádiós jeladóval gyűjtött) adatának elemzése után derült ki, hogy a hímnek öltözött tojók gyakrabban jöttek és több időt töltöttek el az etetőkön, mint hagyományos tojó tollruhában járó társaik. Emellett, a hímek többször közeledtek párzási szándékkal a hagyományos tojó színeket viselő egyedekhez, mint a hím tollruhába bújtakhoz. Azonban a kutatók azt megjegyzik, hogy gyakran nagyon nehéz megkülönböztetni az udvarlást az agressziótól, így teljesen nem zárható ki, hogy mégis gyakrabban zaklatták párzási szándékkal a hím tollruhásakat, mint első ránézésre tűnt. A tojó szempontjából azonban gyakorlatilag mindegy, milyen céllal zaklatják, ha emiatt kevesebbet tud táplálkozni.

A hím tollú tojókat ráadásul nemcsak fajtársaik, hanem a többi kolibrifaj egyedei is ritkábban zaklatták, mint a normál tojó tollazatban járókat, így ez is azt jelzi, hogy általánosságban az agresszió ellen védenek e színek.

Átmenetek a tojó és a hím "szabványos" tollruhái közt


Úgy tűnik tehát, hogy a hímekhez, a szexuális szelekcióhoz semmi közük nem volt ezeknek a hím tollruhás tojóknak, egyedül a kevesebb zaklatás miatt elérhető több eleség elegendő evolúciós hatást jelentett a színváltozat kialakulásában és fennmaradásában. Más, ivari kétalakúsággal élő madár esetében is lehetnek hasonlóan összetett okok a tollazat színeinek hátterében.

Megjegyzések