Tibet lehet az új Chile

 


Zajlik az obszervatórium-építkezés a tibeti Lenghu városka közeli hegyekben



Kína szerint hatalmas csillagászati lehetőségeket rejt magában a Tibeti-fennsík, és számos obszervatórium épül fel hamarosan, azzal a nem titkolt céllal, hogy a chilei helyszínek riválisává váljon. Eddig egyetlen olyan obszervatóriumi helyszín sem volt a keleti féltekén, amely megfelelő minőségű, s az új generációs óriásteleszkópok számára alkalmas lett volna. Kínai kutatók az elmúlt években sorra tesztelték a Tibeti-fennsíkon kiszemelt területeket, ahol reményeik szerint mihamarább üzembe helyezhetik majd a csillagászati és részecskefizikai létesítményeket. 

Egyik ilyen helyszín a Lenghu városa (kb.3000 m tszf) közeli hegyekben, 4200-4500 méteres magasságban (lásd a nyitóképet), ahol rendkívül tiszta a levegő, rendkívül száraz is, no és igen nagy a derült éjszakák aránya, emellett a légkör nyugodtsága is remek, s a Kanári-szigetekhez képest nagy előny az is, hogy évente maximum 2-3 éjszakán befolyásolja az észlelést a légköri por. A Tibeti-fennsík az alacsony népsűrűsége miatt fényszennyezés szempontjából is ideális, ráadásul 2017 óta törvény védi az égbolt sötétségét itt. Nem ez az egyetlen tibeti helyszín azonban, ahol tervei vannak Kínának.

A készülő müondetektor-rendszer a LHAASO-ban



A fennsík keleti végén már majdnem teljesen kész a LHAASO (Large High Altitude Air Shower Observatory – a légkörben a beérkező kozmikus sugarak, ill. gamma-sugarak hatására keletkező részecske-kaszkádokat, részecske-záporokat megfigyelő obszervatórium) Taocseng városa (kb. 4400 m tszf) közelében. Az obszervatórium számos felszín alatti medencéből tevődik össze: a beérkező részecskék e medencékbe érkezve kék Cserenkov-sugárzást villantanak fel, amelyet a medencék alján lévő detektorok fognak fel. Sok ezer olcsóbb, a nagyobb energiás gamma-sugarakat észlelő detektort helyeztek el az 1,3 km-es területen, illetve 1170 müon-detektort is betemettek a terület talajába, ezek segítenek majd megkülönböztetni a normál kozmikus sugarak kaszkádjait a gamma-sugarak okozta részecskezáporoktól.Az obszervatórium jórészt már üzemel, s tavasszal már döntött is egy rekordot: egy gamma-sugárból származó fotont mértek, amelynek 1,4 PeV volt az energiája, soha korábban ekkora energiájú fotont nem sikerült még mérni. 

Ugyanitt másik obszervatóriumot is építenek: 2022-ben kezdi működését egy rádiótartományú napteleszkóp (DSRT - Daocheng Solar Radio Telescope), amellyel a naptevékenységet, napkitöréseket fogják vizsgálni. Ezt egy egy kilométeres körben kiépített, 4,5 méteres rádióantennákból álló rendszer teszi majd lehetővé. 

Az Ali CPT-1 helyszíne



 5250 m tszf magasságban készült el az Ali CPT-1, amellyel az Univerzum hajnalából eredő gravitációs hullámok érzékelését tervezik, ennek első eszköze készült el, amely voltaképp egy, a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást mérő obszervatórium. A további egységek hasonló hegytetőkön készülnek a közvetlen közelben.


A LOT terve



Még nincs meg a végleges helyszíne, de a Tibeti-fennsíkra kerül majd a 12 méteres LOT (Large Optical Infrared Telescope vagyis nagy optikai infravörös távcső), amely minden létező teleszkópnál nagyobb lesz. Az obszervatórium némiképp hasonló szerkezetű lesz, mint az épülőben lévő s 2027-es üzemkezdetet megcélzó ELT. Három telephelyen folynak több éves tesztek, amelyek alapján döntenek majd arról, hol kezdik el felépíteni a LOT obszervatóriumát, de a legnagyobb esélye a Muztagh Ata nevű helynek van, a fennsík északnyugati részén, a tádzsik határ közelében. E teleszkóp számára (az infravörös észlelések miatt) a száraz légkör az egyik legfontosabb tulajdonság. 


 Az új kínai obszervatóriumoknak a nemzetközi kutatásokban, megfigyelési kampányokban fontos szerep juthat, pont a földrajzi helyszínük miatt. Egyrészt betöltik azt a rést, amely a Föld forgása miatt a folyamatos észlelésekben keletkezik azzal, hogy a nyugati féltekén összpontosultak eddig az obszervatóriumok. Másrészt pedig az északi féltekén való elhelyezkedésével az eddigi nagy obszervatóriumoktól eltérő égrészt lát be, ez szintén jól kiegészítheti a többi észlelőhely munkáját.

Megjegyzések