A LED-es közvilágítás is hozzájárul a rovarpopuláció csökkenéséhez

 


A mesterséges fény káros hatását régóta ismerjük, egy új, Anglia déli részén végzett kutatásban kimondottan a LED-es közvilágítás és a lepkék közti összefüggéseket vizsgáltak. 26 olyan helyszínt vizsgáltak meg, amely kivilágított utak mentén lévő füves vagy bokros-sövényes terület, s ugyanennyi, a világítástól több mint 60 méterre lévő, gyakorlatilag kivilágítatlan helyszínnel hasonlították össze őket.

Ugyan a rovarállomány teljességét érinti a hanyatlás, a kutatók a rengeteg adattal rendelkező (éjjeli) lepkéket szemelték ki, ezek az állatok különösen fontos és összetett ökológiai szerepűek, nemcsak beporzókként, hanem számos gerinces és gerinctelen állat táplálékaként is meghatározó elemei a környezetnek, e komplex szerep miatt pedig hanyatlásuk tovagyűrűző hatású is. A kutatók a helyhez kötött életmódú hernyókat vonták vizsgálat alá, részint azért, mert könnyebb velük, mint a repkedő imágókkal, részint pedig azért, mert így a fejlődésükre kifejtett hatást is felmérhették.

Fűhálós gyűjtés eredménye, nagyrészt bagolylepkék hernyói


A mesterséges világítás gyorsan terjed, egyre inkább behatol a természetközeli élőhelyekre, sőt, a biodiverzitási forrópontokra is. Ezen belül a széles spektrumú, fehér fényű LED közvilágítás szerepe az energiahatékonysága miatt még gyorsabban gyarapodik, ám a fehér fény sokkal károsabb hatású az élővilágra, mint a szűk spektrumú (sárgás) nátriumgőz lámpák. A vizsgálatokban is úgy válogatták össze a helyszíneket, hogy egyaránt volt köztük LED-es és nátriumgőz lámpás is, így a két technológia (és spektrum) közti eltéréseket is felmérhették.

A kiépített helyszíneken túl olyan mezők szélén, ahol sose volt mesterséges világítás, kis területre kitelepítettek kísérleti időre LED és nátriumgőz világítást, s itt is felmérték az éjjeli lepkék hernyóira kifejtett hatásokat.


Egyértelmű eredmények születtek: a megvilágított sövényekben 47%-kal, a megvilágított gyepeken 37%-kal volt kevesebb hernyó, mint a világítástól menteseken. A fehér fényű LED világítás esetén kb. 10%-kal jobban csökkent a rovarmennyiség, mint a nátriumgőz világításnál. Ez a mérték jóval nagyobb volt a korábbi hasonló, ám nem valós életből vett, hanem csak kísérleti világítással kinyert vizsgálati adatoknál.

Úgy tűnik, hogy az imágók számlálása sem ad teljes képet a lámpák hatásairól, pl. egy korábbi kutatásban a LED-re azt kapták, hogy kevesebb kifejlett lepkét vonz, mint a nátriumgőz lámpa, így kevésbé negatív hatásúnak tartották, a mostani felmérés szerint viszont pont az ellenkezője igaz. Feltehetően nem az a fő negatív hatásmechanizmusuk a lámpáknak, hogy a repülő rovarokat vonzzák.


A kutatók úgy vélik, a hernyók számának csökkenésében az játszhatja a fő szerepet, hogy a nőstény lepkék egyszerűen kevesebbet petéznek a megvilágított helyszínekre (valószínűleg a lámpák tevékenységzavaró hatása miatt). Az is lehet, hogy a tápnövényeik révén is negatív hatást fejt ki a világítás, egy bagolylepkefaj esetén (Apamea sordens) igazolt, hogy a tápnövényt jelentő fűfélék keményebbé, nehezebben rághatóvá válnak a lámpák alatt.

A világított füves helyeken a hernyók (bár kevesebben voltak) kövérebbre és nagyobbra nőttek. Ez látszólag ellentmondásos tény, azonban ismert, hogy a világítás okozta stresszre felgyorsult növekedéssel reagálnak ezek az állatok, hogy a nem túl kedvező környezetből hamarabb bebábozódva kikerülhessenek.

A világított területeken a cinegék számára rendelkezésre álló táplálék felével csökkent


Mivel a közvilágítás csak a teljes táj kb. 1%-án érintheti az élővilágot, ezért alapvetően nem a lámpák miatt csökkent rémisztő mértékben a rovarok száma az elmúlt évtizedekben, azonban a világítás helyi hatásai nagyon is súlyosak, s biztosan tovagyűrűzőek. A sövényekből hiányzó hernyók például az ott élő énekesmadarak fiókanevelését gátolják, s mivel e madarak kis területen gyűjtik be táplálékukat, rájuk nézve alapvetően súlyos hatású, ha a táplálék kb. fele hiányzik.


A fehér és erős fényű LED-es közvilágítás terjedése aggályos, azonban a technológia magában hordozza a jobbítás lehetőségét is: a LED fényereje csökkenthető, és szintén lehetséges a fény spektrumát szabályozni, akár színszűrőkkel, akár bizonyos hullámhosszon világító diódákkal felszerelve a lámpákat. Ezek a változtatások igen kis befektetéssel sokat javíthatnának a helyi élővilág helyzetén.


Megjegyzések