Így néz ki a Marson az „isteni kozmikus jelenség”

 

Diszkrét auróra a Marson, az al-Amal arab szonda felvételein

 Az Emirátusok űrszondája, az al-Amal (Remény) az eddigi legjobb felvételt készítette el a Mars diszkrét aurórájáról (nem lenne helyes a sarki fény kifejezést használni, hisz köze sincs a sarkokhoz), a felvétel kapcsán Mohamed bin Rasid Al Maktum sejk azt nyilatkozta, hogy „Az emberiség történetében először, a Remény, az első arab-iszlám szonda megörökítette a diszkrét auróra jelenségét a vörös bolygón… Nyissunk új távlatokat az emberiségnek, hogy áttekinthesse az isteni kozmikus jelenséget.


Az Emirátusok művészének elképzelése szerint ilyennek láthatta volna Mark Watney a marsi diszkrét aurórát, ha nem az életben maradására fecsérelte volna az idejét.

A marsi auróra nem kötődik a sarkvidékekhez, hisz a Marsnak nincs a mienkhez hasonló állandó magnetoszférája, bár vannak olyan területek a bolygón, ahol mérhető mágnesség. Ezek felett a mágneses helyek felett jelenhet meg a diszkrét auróra, az itteni mágneses erővonalaknak köszönhetően, átlag 140 km magasságban.
Az arab szonda EMUS nevű ultraibolya spektrométere április 22-23-án és május 6-án örökítette meg a látványt, amely a bolygó éjszakai oldala feletti magaslégkör atomi oxigénjéből eredő fénykibocsátás. A megfigyelések során gyűjtött adatok a távoli és az extrém ultraibolya tartományú kibocsátást is elcsípték, ez pedig soha korábban nem sikerül még észlelni a Marson.

A diszkrét auróra a beérkező napszél miatt alakulhat ki, ez technikailag a mi sarki fényünknek megfelelő jelenség. A Marson a bolygó fiatal korában még aktív dinamónak köszönhető mágneses tér volt, azonban a bolygó magjának lehűlését követően ez eltűnt, s mára csak a bolygó egyes pontjain észlelhető némi maradéka. A diszkrét auróra e mágneses maradványokhoz köthető.

Milyennek láttuk eddig a marsi aurórákat? A diffúz-, a diszkrét- és a proton-auróra korábbi felvételei.


Emellett azonban még két másik típusú auróra van a Marson: a bolygó nagy területén kialakuló diffúz auróra, amelyet a Napból érkező nagyenergiás részecskék okoznak a légkörrel interakcióba lépve, ezt főként az intenzív naptevékenységhez köthetően észlelték; illetve a proton auróra, amely a napszéllel érkező protonok és a Mars légkörének a bolygó nappali oldala felett létrejövő interakciója terméke, ultraibolya tartományú fénylésként.

A diszkrét auróra kialakulása


A diszkrét auróra az elméletek szerint látható tartományú fénylést is jelenthet, nem csak a most is észlelt ultraibolyát, ezért az arab grafikusok készítettek olyan fantáziarajzokat is, amelyeken e jelenséget látható formában ábrázolták.
A diszkrét aurórát az ESA Mars Express szondája észlelte, elsőként még 2004-ben (10 évi mérésből kombinálták össze az adatokat, amely bizonyította a jelenség létezését), majd később a NASA MAVEN szondája is megerősítette saját észleléseivel. Azonban az Emirátusok szondája minden korábbinál látványosabb formában rögzítette a jelenséget. A megjelenő auróra kirajzolja a maradvány-mágnességgel rendelkező marsi területeket, így szinte azt jeleníti meg, ahogy az ősi Mars elveszítette mágnességét majd eztán mágneses pajzs híján a légkörét is. Az al-Amal műszere a korábban használtaknál rövidebb hullámhosszban érzékeny, ennek köszönhető, hogy minden eddiginél részletgazdagabb képek születhettek e különleges jelenségről.

Művészi elképzelés a marsi diszkrét auróra vizuális formájának űrbéli látványáról


Felmerülhet, hogy eddig még miért nem készült látható tartományban felvétel a marsi auróráról, ha egyszer e formában is kialakul? A válasz egyszerű: azok az optikai tartományban működő kamerák, amelyek a Marson vagy a Mars körül dolgoznak, a marsi nappali fényhez készültek. A diszkrét auróra igen halvány éjszakai jelenségét képtelenek megörökíteni.

A diszkrét auróra kirajzolja a Mars ősi mágnességét őrző területeket; művészi elképzelés.


Az arab szonda két évesre tervezett működési ideje alatt további megfigyelésekre nyílik majd lehetőség, így remélhetjük, hogy még számos felvétel készülhet a diszkrét auróráról, és ezek majd részletesebb vizsgálatokat is lehetővé tesznek e jelenségről.


Megjegyzések