Honnan láthatnának minket az idegen lények, ha volnának?

 

A Föld, mögötte a sáv a fénypontokkal azokat a csillagokat képviseli, amelyekről megláthatná egy ottani megfigyelő a bolygónk Nap előtti átvonulását.

Mi ugyan jó ideje gyűjtögetjük az exobolygókat különböző módszerekkel, no de vajon egy képzeletbeli idegen civilizáció képviselője honnan lenne képes a Földet meglátni? Egy amerikai kutatópáros (a Cornell Egyetem és az Amerikai Természettudományi Múzeum csillagászai) annak járt utána, mely csillagoktól lehetne a Nap előtt elvonuló Földet (tranzit módszerrel) detektálni. A kutatók Gaia csillaghelyzet és -mozgás adatai alapján a közelmúlt, a jelen és a közeljövő tranzitjait is összeszámolták. Mivel a csillagok folyamatosan mozognak, ezért az sem állandó, hogy honnan nézve lehetséges a tranzit megfigyelése, ezért kellett figyelembe venni a csillagok mozgását, majd kiszámítani az egymáshoz viszonyított helyzetüket. E módszerrel összesen 2034 olyan csillagot találtak 326 fényév távolságon belül, ahonnan meg lehetett / lehetne látni, amint bolygónk átvonul a Nap előtt.

1715 csillagtól az elmúlt 5000 évben pillanthattak volna meg minket, a következő 5000 évben még 319 csillagról válna ez lehetségessé. Ezek közül 117 van 100 fényéven belül, és 75 volt a tranzit megfigyeléséhez megfelelő helyzetben a kereskedelmi rádiózás korának kezdete óta, vagyis kb. az elmúlt száz évben. Ha ezek valamelyikén élne megfelelő technikai szinten lévő civilizáció, akkor egész sokat tudnának már rólunk.

A mi csillagászaink, amikor egy exobolygó saját csillaga előtti átvonulását megfigyelik, nemcsak magát a bolygót tudják detektálni, hanem annak bizonyos tulajdonságait is kideríthetik, így például a bolygó légkörét, annak összetételére vonatkozó információkkal együtt. Ez már hozzásegíthet számos egyéb tulajdonság kiszámításához, és következtetni lehet arra, hogy az adott égitest alkalmas lehet-e az (általunk ismert) életre. Akár magának az életnek a kémiai jeleit is észlelni lehet e módon.

A Trappist-1 rendszerének bolygói


Ha egy képzeletbeli idegen lény a Földet nézi és vizsgálja e módszerrel, akkor ő is észrevehetné e jeleket a mi bolygónkon. A Szűz csillagképben lévő, mindössze 11 fényév távolságú Ross 128 jelű exobolygó-rendszer egy vörös törpecsillag körül alakult ki, és van benne egy, a Földnél 1,8-szer nagyobb bolygó. Ha innen figyelte az ott elképzelt civilizáció képviselője a Napot, akkor 3057 évvel ezelőtt pillanthatta volna meg a Föld tranzitját a Nap előtt, ám 900 évvel ezelőtt a két rendszer mozgásának köszönhetően már meg is szűnt e megfigyelési lehetőség.

A 45 fényévre lévő Trappist-1 rendszer, amelyben mi 7, a Föld mérettartományába tartozó, ezekből 4 , a csillaga lakhatósági zónájába eső exobolygó tranzitját figyeltük meg, egyelőre még nem rendelkezik megfelelő rálátással a Földre. Ahhoz, hogy a Nap előtti tranzitunkat megnézzék, még 1642 évet várniuk kell, innentől fogva azután 2371 éven keresztül követhetik bolygónk átvonulásait.
Egyszóval nem olyan egyszerű megnézni egy ilyen tranzitot, de még a legközelebbi csillagok is több mint 1000 évet töltenek el azokon a kozmikus helyszíneken, ahonnan rálátni bolygónk Nap előtti átvonulásaira. Egy elképzelt idegen civilizáció képviselőinek tehát azért van idejük, hogy felfedezzenek minket. A most összeállított katalógus gyakorlatilag egy gondolatkísérlet eredménye ezekről a lehetséges megfigyelőkről.


A sok éve halogatott, s talán idén késő ősszel induló JWST – a James Webb Űrteleszkóp (közismert csúfnevén Just Wait, vagyis Győzd Kivárni Űrteleszkóp) számos, a tranzit módszerrel már felfedezett exobolygóról tud részletesebb adatot gyűjteni majd, így lehetőség nyílik a légkörük vizsgálatára is.


Megjegyzések

  1. "Ezek közül 117 van 100 fényéven belül, és 75 volt a tranzit megfigyeléséhez megfelelő helyzetben a kereskedelmi rádiózás korának kezdete óta, vagyis kb. az elmúlt száz évben. Ha ezek valamelyikén élne megfelelő technikai szinten lévő civilizáció, akkor egész sokat tudnának már rólunk."

    Mi lenne az az elég sok? szerintem elég keveset, ha érdemi információkat nézünk.

    VálaszTörlés
  2. Valami rossz a veállításokban, a betűim fehérek a fehér háttér előtt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése