Új elmélet a Psyche kisbolygó összetételéről

 



A (16)Psyche nevű kisbolygóról azt feltételezik a szakemberek, hogy szinte kizárólagosan, kb. 95 százalékban fémekből áll, többek közt ennek köszönhető, hogy a NASA hamarosan űrszondát is indít a vizsgálatára. A kisbolygót egy apróbb (Vesta méretű) bolygókezdemény egykori, lecsupaszított vasmagjának tartják, ám egy friss amerikai kutatás megkérdőjelezi ezt, ahogy az égitest összetételét is a korábbitól eltérőnek találja. A kutatók szerint a kisbolygónak csak 82,5 százaléka fém, 7 százaléka alacsony vastartalmú piroxén, 10,5 százaléka pedig szenes kondritok becsapódásaiból felhordott maradvány. Az eltérőnek talált összetétel azzal is jár, hogy a kisbolygó lazább szerkezetű, porózusabb, mint eddig vélték, s ez azt is jelenti, hogy a Psyche a korábban véltnél jobban átalakult égitest.


A kutatók nem csupán a kisbolygóról visszavert fény elemzésére alapozták a The Planetary Science Journal-ben közzé tettelméletüket, amint azt a korábbi vizsgálatok tették, hanem gyakorlatilag laborban létrehozták a Psyche felszínét alkotó regolitot, és az e kísérletek során készített anyagkeverékekről visszavert fényt összehasonlították a kisbolygóéval. Addig keverték az anyagokat, míg sikerült a megfigyeltnek megfelelőt összeállítani.

Ahelyett, hogy a Psyche egy bolygókezdemény vasmagja volna, ez a kisbolygó is inkább az ún. törmelékhalmok közé tartozhat, legalábis jobban hasonlíthat ezekre, ám ettől még nem válik kevésbé izgalmas célpontjává a hozzá indítandó küldetésnek. Míg a Bennu, amelynek tanulmányozását nemrég fejezte be az OSIRIS-REx űrszonda, 50 százalékos porozitású, klasszikus törmelékhalom-kisbolygó, a Psyche a friss számítások szerint 35 százalékos porozitású.


A kisbolygót felkereső küldetés eredetileg csak 2030-ban érkezett volna meg, azonban a terveket kissé átalakították. A szonda 2022-ben indul és 2026-ban már a kisbolygó körüli pályáról készítheti azokat a méréseit, amelyek majd elárulják, vajon mennyiben helyes az új elmélet, vagy esetleg a korábbiak mellé állnak-e az adatai.



Megjegyzések