Tovább halasztják a JWST indítását

 


A JWST, eredetileg a James Webb Space Telescope (James Webb Űrteleszkóp) név betűszava lenne, ám már réges-régen a Just Wait Space Telescope, vagyis Győzd Kivárni Űrteleszkóp csúfnévvé változott a nép ajkán. 

Nem egészen egy éve, 2020. július közepén még a 2021. október 31-es indítást célozta be a NASA és az ESA, azonban 2021. június 1-jén egy sajtótájékoztatón a teleszkóp indításért felelős vezetője, Beatriz Romero azt nyilatkozta, hogy valószínűleg nem tudják teljesíteni a becélzott határidőt. Az új indítási napot valamikor a nyáron, de legkésőbb kora ősszel hozzák majd nyilvánosságra.
Az új indítási időpont kitűzésébe „különböző okok kombinációját” kell figyelembe venni meg a Romero, ebbe bele kell érteni, mint pl. a teleszkóp leszállítása Francia Guyanába, az Ariane 5 rakéta, illetve az űrkikötő készültségi állapota.

A JWST egy papírsárkány alakú, számos rétegből álló árnyékoló mögül nézi majd a csillagokat


A NASA hajón fogja Francia Guyanába szállítani a teleszkópot, azonban a pontos terveket titokban tartják, kalóztámadástól tartva. Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem sok változtatási lehetőség van már a szállítási terveken, azonban a NASA és Northrop Grumman, amely a JWST tekintetében az űrhivatal fő partnere, már közel állnak ahhoz, hogy a teleszkópot becsomagolják és szállító konténerbe tegyék. A szállítást magát valamikor augusztus végére tervezik. A teleszkóp Francia Guyanába érkezésétől még 55 napra van szükség ahhoz, hogy indulásra kész állapotban legyen az Ariane 5 csomagterében. Ez azt is jelenti Zurbuchen szerint, hogy november közepe lehet a legkorábbi lehetséges indítási időpont.


Az Ariane 5 sincs még készen, a több mint negyed százada szolgáló rakéta 2020 augusztusa óta várakozik, mégpedig a hasznos teher védelmét szolgáló orrkúp burkolat működésében talált probléma miatt. A rakéta gyártója, az Arianespace azt nyilatkozta azonban, hogy ezt a problémát egy kis áttervezést követően megoldották, és a JWST előtt még két indítása is lesz (még nyáron) ugyanennek a rakétatípusnak, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban megoldódott a probléma.

Magát a francia guyanai űrkikötőt is érinti a probléma, mivel az országban még nem elérhető széles körben a koronavírus elleni oltás, így a járványhelyzet,amennyiben rosszabbodik, szintén hátráltató erőként hathat.

A hét éve halogatott JWST indításának újabb késedelmét már néhány hete pedzegette egy kormányzati jelentésben a NASA néhány illetékese. A jelentésben 39 lehetséges kockázati pontot neveztek meg, amely a folyamatokban késedelemhez vezethet, ez tizeneggyel kevesebb, mint a 2020-as jelentésben részletezettek. E kockázatok némelyike a küldetés teljes elvesztését eredményezheti, mint pl. a napárnyékoló kinyitása, vagy a szuper érzékeny közeli infravörös kamera működése, azonban a NASA nyilatkozata szerint ezek gyakorlati esélye rendkívül kicsi. Mindenesetre bárminemű gond is adódna, a NASA több mint 200 kockázatkezelési tervvel áll készen az indításkor, az út vagy a működés során fellépő esetleges problémák kezelésére.


Megjegyzések