Nagy port vert fel a NASA marsi helikoptere

 


Az Ingenuity – vagyis leleményesség – nevű, mindössze 1,8 kilós helikopter számos kísérleti felszálláson, repülésen van már túl a Mars felszínén már, és ezeknek köszönhetően máris jutott tudományos érdekesség is.

A helikopter repüléseit a rover árbóckamerája rögzítette és a felvételeket haza is küldte az irányító központnak. Az elemzésükből kiderült, hogy a kicsiny helikopter rotorlapátjai időnként igencsak felverték a port, a felszálló por pedig körbefogta a járművet és vele együtt repült a marsi táj felett.
A felvételek elemzése során olyan szűrést alkalmaztak, amilyet a marsi porforgatagok (közismertebb nevükön porördögök) detektálásához is használnak. Ezekből az derült ki, hogy a marsi por az eddig véltnél sokkalta könnyebben felemelkedik a ritka levegőbe!
Persze, a Mars igencsak poros bolygó, így az nem csoda, ha a helikopter felveri a port, különösen azért nem, mert eleve úgy tervezték, hogy ezt tegye, a felszállása és a leszállása során. Arra azonban nem számított senki, ahogy a felvert porfelleg kölcsönhatásba lép majd a kis járművel.


A porforgatagok rengeteg kusza nyomot hagynak maguk után a Mars felszínén, a Mars Express szonda felvétele 
 

Az első két repülése során, amikor gyakorlatilag „helyben” szállt a jármű, vagyis felemelkedve nem tett meg jelentősebb távolságot, a felvert por különleges viselkedését nem lehetett megfigyelni. A harmadik repülésnél azonban már el is távolodott a felszállási ponttól, s útja közben számos, a környezeténél világosabb színű foltból jelentősebb mennyiségű port kapott fel, feltehetően ezek a foltok olyan kisebb gödrök a felszínen, ahol több por tudott összegyűlni.
Azonban a negyedik, április 30-i, 133 méteres távú repülés volt az, amelyből a lényegi adatokat összegyűjtötték a kutatók. A Perseverance felvételén látni, hogy a helikopter felszáll, kirepül a kamera látómezőjéből, majd egy igen nagy porfellegbe burkolózva visszarepül. A mérésekből kiderült, hogy a helikopter a 3,5 m/s sebességű széllel együtt repült, a port pedig az útja során maga alatt húzta.

                                 Az április 30-i repülés a rendkívül nagy porfelleggel

A kutatók azt tervezik, hogy a helikopter által megtett légi utak nyomait elemezni fogják, s összehasonlítják a természetes porforgatagok hagyta nyomokkal, s ebből szeretnének arra is következtetni, hogy a felszínen fújó szél miként tudja felkapni és porforgataggá csavarni az apró szemcséket. Mivel a marsi légkor igen ritka (a földinek csak 1%-a a sűrűsége), ezért különösen érdekes kérdés, hogy miként kerülhet a levegőbe a por, a vizsgálatok pedig ennek a folyamatnak az első lépéseit tárhatják fel.



A szépemlékű Spirit rover által fényképezett marsi porforgatag 


Az Ingenuity által felvert és magával „húzott” porfelleg segítségével, amolyan váratlan légköri kísérletként a ritka marsi légkörben kialakuló porforgatagok keletkezéséről, működéséről is többet megérthetnek a kutatók. A porforgatagok legtöbbször akkor születnek, amikor a Nap felmelegíti a bolygó felszínét s a délutáni órákban a szél megerősödve elkezdi felkavarni a port.
Mivel az Ingenuity alapvetően azért készült, hogy a segítségével demonstrálják: lehet a marsi légkörben e módon repülni, a légkör viselkedésére vonatkozó plusz adat csak a hab a tortán.

A helikopter a rovert követni fogja annak útján, és a várakozások szerint kb. 2 hetente repül majd egyet-egyet, mindaddig, míg augusztusban a működése várhatóan a végéhez ér majd.

Megjegyzések