A közös orosz-kínai holdi küldetések tervei

 



Tudjuk, hogy a kínai űriparnak nincs szüksége partnerekre ma már a céljai eléréséhez, ám valamiért mégis az oroszokkal közösen akarnak holdbázist létesíteni. Ma (2021. június 16-án) egy szentpétervári közös, Roszkozmos-CNSA konferencián ismertették az ILRS (Nemzetközi Holdkutató Állomás) nevű holdi küldetés-csoport egyes részleteit, az erről készült videót, amelyben hangzatos politikai indíttatású szöveget fogalmaztak meg. Technikai, tudományos részletekről nincs szó (a hír orosz változatában sem), a közölt információk a következőek:

Három fázisban hozzák majd létre az ILRS-t: felmérés, építés, használat.


A
felméréshez 2025-re a Csang'e-4, Csang'e-6 és Csang'e-7 kínai holdszondák, valamint az orosz Luna 25, Luna 26 és Luna 27 szondák is ellátogatnak égi kísérőnkre. E hat küldetésben közös erővel végzi el a két űrvállalat a Hold szükséges felmérését különféle eszközök segítségével, távérzékeléssel és helyszíni vizsgálatokkal, mintavétellel. E felmérések alapján határozzák meg majd a kutatóbázis helyszínét.
Az
építkezésnek már 2026-2030 közt nekikezdenek, ekkor a Csang'e-8 és a Luna 28 küldetésekkel közösen véglegesítik majd a technológiai részleteket. 2031-2035 közt útnak indulnak majd az első nemzetközi küldetések. Az irányítóközpontot, az energiaellátó rendszereket, a kommunikációs létesítményeket és a tudományos kutatáshoz szükséges holdbázist is létrehozzák. Egyúttal ki fogják próbálni azt, hogy a helyben elérhető források és nyersanyagok mennyire váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, és persze más, a mélyűri kutatásokhoz szükséges egyéb technológiákat is tesztelhetnek.

2036 után az ILRS-t már használni tudják a hosszú távú tudományos kutatásokra, a technikai megvalósítást és helyi nyersanyagok, források lehetőségeit élesben kipróbálják, miközben rövidebb időtartamú emberi jelenlétnek is teret ad a küldetés e fázisa.

A videóban a holdfelszínre dobált létesítményeket is megnézhetjük, ám túl sokat nem tesz hozzá ez sem a szöveges ismertetéshez.


Az ILRS kocepciójának gyökerei a béke, a fejlődés, az együttműködés és aközös haszon. A küldetések bármely olyan érdeklődő ország vagy szervezet számára nyitottak, amelyek hajlandóak együttműködni. A kínai-orosz holdbázis az egész emberiség céljait szolgálja.

Megjegyzések