Milyen íze van a nehézvíznek?

A nehézvízből készült jégkocka lesüllyed a pohár víz aljára, míg a normál vízből készült lebeg a felszínen.
A nehézvíz és a normál víz fizikai tulajdonságai közt kis eltérés van, pl. forráspont, fagyáspont sűrűség tekintetében, nemrég egy nemzetközi kutatócsoport újabb különbséget igazolt: a nehézvíz édes.
Bár senki nem szeretne édesítőszerként eztán nehézvizet használni (a szervezetünkben lévő összes víz kb. felét kéne nehézvízre cserélni a letális hatáshoz, és ez nem kis feladat), az ízérzékelésünket kiválóan lehet a segítségével vizsgálni.
Urey és kollégája 1935-ben még arról számolt be, hogy a nehézvíz íze ugyanolyan, mint a normál desztillált vízé, ám 2013-ban egy emberi érzékszervi vizsgálat során arra jutott egy kutatócsoport, hogy van különbség ízben, ám nincs szagban. Anekdota szintjén terjedt azonban az, hogy a nehézvíz édeskés ízű.
Hol az igazság, és hogyan lehet bizonyítani?
A friss kutatás során megismételték az emberi érzékszervi vizsgálatot: 28 emberrel kóstoltattak és szagoltattak néhány milliliternyi adagokat. Mindenki 3 adag ’italt’ kapott, amelyből 2 adag H2O, 1 adag pedig D2O volt, és ki kellett választaniuk azt, amelyik kilóg a másik kettő közül. Háromféleképp tették ezt meg: szabadon hagyott orral ízlelve, lecsipeszelt orral ízlelve, és csak szagolva. A szagláspróbában a véletlenszerűnek megfelelő eredmény született, 25 főből csak 9 találta el a kivételt, a lecsipeszelt orral ízlelésben 26 főből 14 eltalálta (ez már sokkal jobb a véletlennél), s végül a szabadon hagyott orral ízlelés során 28-ból 22 fő találta el a kivételt.
Eztán az édességet kellett az alanyoknak osztályozni 1-9 közti skálán, amelyben az 1 az egyáltalán nem édes, a 9 az extrém édes volt, itt az eredmény átlaga 3,3 pont lett, azaz gyengén édesnek ítélték a nehézvizet. Ezt még megismételték úgy is, hogy cukrot, ill. édesítőszert oldottak fel vízben és nehézvízben, itt is nagyobb fokú édességet detektáltak azonos koncentrációjú nehézvíz oldatban, mint sima víz oldatban.
Persze, nemcsak édes íz van a világon, kérdés volt, mi történik más ízekkel? Ehhez nátrium-glutamátot (umami) és kinint (keserű) oldottak fel vízben és nehézvízben. Az umami esetén nem volt eltérés, ám a kinint kissé kevésbé keserűnek ítélték meg a kóstoláskor.
A kutatócsoport nemcsak embereket, hanem egereket is kóstolóra hívott, ám az egerek ez esetben nem mutattak semmiféle preferenciát a nehézvíz iránt, vagyis ők jó eséllyel nem érezték édesebbnek a normál vízhez képest.
Érdekes
kérdés, hogy miként is „működik” a nehézvíz édes volta,
hisz kémiailag rendkívül eltérő a szerkezete az egyébként édes
cukroktól vagy édesítőktől, amelyek az
ízlelő receptorokon édes ízt adnak. Ehhez újabb emberi vizsgálat
következett. A lactisol nevű vegyület (amely az édes íz
érzékelését, a TAS1R2/TAS1R3 receptorokat gátló anyag, és pl.
a kávébab is tartalmazza, élelmiszer-adalékként széles körben
használt) hozzáadásával is ellenőrizték az ízt. Itt a sima D2O
és a lactisol-D2O oldat közül kellett az elsőként is alkalmazott
módon kiválasztani az édesebbet – az arány: 25-ből 18 jól
választott. A
lactisol normál vizes oldatát viszont
nem érezték kevésbé édesnek a normál víznél. Ez azt
jelentette, hogy a nehézvíz ízét, a kémiai eltérése ellenére,
ugyanazokon a receptorokon keresztül érezzük édesnek, mint a
cukorét.
Ezt a kutatók még sejttenyészeten is ellenőrizték, és itt is
beigazolódott a nehézvíz TAS1R2/TAS1R3 édes ízt érzékelő
receptorokra kifejtett hatása. Szoftveres modellezést is
végeztek a TAS1R3 receptorral (ez az ember és az egér esetében
különbözik, ahogy a nehézvíz édességének észlelése is), és
egy kis eltérést tapasztaltak egy receptorfehérje lazább, ill.
kompaktabb voltában.
Harold Urey izgalmas és sokszínű tudományos munkássága során, amellett, hogy ő a kozmokémia atyja is, még az Apollo-programban is részt vett tanácsadóként, és a holdi víz kutatásán is dolgozott. Munkássága emlékét többek közt egy 38 km átmérőjű holdkráter is őrzi.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése