Megérkeztek a kínai marsjáró első felvételei

 



 A kínai marsjáró néhány napja (magyar idő szerint május 15-énhajnali 1:18-kor) landolt, és a kezdeti automatikus teszteket követően végre arra is sor került, hogy hazaküldjön néhány felvételt.
A landolást követően mindenki azonnali fotókat várt, ám erre azon egyszerű okból nem kerülhetett sor, hogy a kínai keringő egység egyedül járja útját a Mars körül, és a rádiós adatátvitelhez (ami ráadásnak igen kis sávszélességű) megfelelő helyzetet ki kellett várni. Erre május 17-én végzett manővereket követően került sor, ekkor állt át a keringő egység a kommunikációhoz szükséges Mars körüli pályára.



A CNSA, a kínaiűrhivatal négy felvételt hozott nyilvánosságra, ezekből kettő animáció arról, ahogyan a leszállóegység leválik és távolodni kezd a keringő egységtől (ezek a cikk végén láthatóak). A landolás utáni felszíni képek beszédesebbek.

Az elsőn azt láthatjuk, hogy a leszállóegységről a talajra vezető rámpa kinyílva a helyén várja a legurulni készülő rovert, a fotót a rover előre néző navigációs kamerája (kínai kifejezésben: akadály elkerülő kamerája). Az is látható, hogy a terep tiszta a rover előtt, a kép felső részén belógó két rúd pedig a talajradar részei. A navigációs kamerának nagylátószögű objektívje van, ez segíti ahhoz, hogy a terepet nagy területen felmérhesse maga előtt, s az objektív torzításának eredménye a domború horizont.



A második, színes felvételen a rover sikeresen kinyitott napelemeit és a fehér, felfelé néző antennatányért látjuk, ezt a felvételt egy másik, a rover háta mögé néző navigációs kamera készítette. A rover háta mögött a marsi talajt és annak kavicsait is megfigyelhetjük.





A rover hamarosan legurul a platformról, és miután kiválasztotta a kedvező lehetőséget, nekivág a Mars felfedezésének.


Megjegyzések